promo
S ŠTIRIMI TAČKAMI V GOZD

 

Projekt: Moj prijatelj ima štiri tačke

S ŠTIRIMI TAČKAMI V GOZD (12.11.2018)

Izhodišče: Gozd odet v jesensko “obleko”. 

CILJI: 

 • Otrok spoznava “igrišča” v naravi.
 • Otrok spoznava, da je svet narave prostor za raziskovanje in domišljijo.
 • Otrok krepi zaupanje do živali ter uživa v spontani in vodeni igri z njimi.

DEJAVNOSTI:

 1. Otroci spoznajo novega štirinožnega prijatelja; psička Kaj-a in njegovo vodnico Suzano. Kaj-a Suzana predstavi otrokom na jasi.
 2. PUSTOLOVŠČINA Z ZAVEZANIMI OČMI;
  • Hoja ob vrvi z zavezanimi očmi
   Vzgojitelj napelje vrv cca. 70 cm nad tlemi okrog različnih dreves, hlodov, rastlin. Pot speljemo navzgor, navzdol, po razgibanem terenu. Otroci morajo npr. preplezati kakšen štor, se plaziti pod nizkimi vejami, čez kup listja, itd. Otroci imajo čez oči zavezane rutice, vrvi sledijo z eno roko.
  • Objemanje dreves
   Otroci so razdeljeni v pare. Eden od para je vodnik, drugi ima zavezane oči. Otrok, ki igra vodnika prime partnerja za podlaket in ga previdno odvede do drevesa, pri tem se izogiba oviram na poti. Vodnik izbere eno drevo do katerega pripelje svoj par, njegova naloga je, da z rokami raziskuje drevo (kje ima vdolbinice, list, brstič, vejico, kakšno lubje ima; razpokano, gladko/ hrapavo, obraslo z mahom, otipa tla okrog drevesa z rokami, ga poskuša objeti; obseg). Po temeljitem raziskovanju z rokami, vodnik odpelje otroka z zavezanimi očmi na začetno mesto. Tam lahko otrok sname prevezo. Njegova naloga je, da poišče svoje drevo, ki ga je dodobra raziskal z zavezanimi očmi. Po opravljeni nalogi, otroka v paru zamenjata vlogi.


S KAJ-em se bomo družili v gozdu le v primeru lepega vremena. Če nam vreme ne bo naklonjeno, se bomo skupaj s Kaj-em in Suzano zabavali v vrtcu.