promo
Dogodki
ZIMSKE RADOSTI

Zima je končno natrosila toliko snega, da so lahko otroci užili nekaj zimskih radosti. Igrali so se na snegu, spuščali po griču in postavili snežaka. Najmlajši pa so zimo doživljali kar v igralnici.

 

 

 
ZIMSKI IZLETI

V sklopu druženja med otroki oddelkov 4-5 letnikov, so se te skupine odpravile na drugi skupni planinski izlet za program Mali sonček. Cilj zimskega izleta je bil Blažev grič. Tokrat so se otroci na cilju okrepčali s toplim čajem, ki so mu v vrtcu dodali med. Ena izmed skupin pa je naredila še en izlet in sicer na Golovec.

 

 
STEZOSLEDCI

V skupini otrok starih med 2 in 3 let so se v mesecu januarju igrali raziskovalce in odkrivali, čigave sledi so na hodniku, snegu... Naredili so plakat z živalmi in njihovimi sledmi. Zunaj so iskali nedotaknjen sneg, da so vanj stopali. Na sprehodu, so iskali stopinje kužkov in sledi, ki jih puščajo za sabo.

 

 

 
DRUŽABNE IGRE

Otroci v starostnem obdobju 3-4 so pokazali zanimanje za igro z družabnimi igrami. Zato sta jim strokovni delavki ponudili možnost le tega. Namen družabnih iger pa ni bil le spoznavanje in osvajanje določenih pravil ki ob teh igrah veljajo, pač pa pri otroku razvijati spoznanje, da so družabne igre zabavne (druženje, sodelovanje, pomoč drugemu...) in ob tem razvijati določene socialne kompetence, kot so dogovarjanje, dajanje in sprejemanje kritike, prenašanje poraza in še veliko drugega.

 
PAPIR

V mlajsih skupinah so v januarju usmerili pozornost k projektu »igram se s  papirjem«. Otroci so imeli možnost igre in rokovanja z različnimi vrstami papirja (časopisni, revijalni, papirnate brisačke, wc – papir, karton, valovita lepenka, celofan papir, krep papir) ter izvajali različne aktivnosti: telovadili in igrali smo se  s časopisnim papirjem iz njega oblikovali papirnate žoge jih meta, lovili, podajali in zadevali v koš. Prav tako so nam prav prišli koluti selotejpa in  tulci.
Večje kose kartona smo spremenili v »sanke« in se preskušali v moči in vlečenju. Papirnate žoge so nam služile kotb rekvizit pri tiskanju z barvo.
Otroci so trakove krep papirja mečkali v majhne žogice in jih s pomočjo odraslega lepili in pri tem pomagali ustvarjati čutno pot iz papirja.
Tulci iz kartona so nam služili kot instrumenti (paličice, pihanje v tulce, udarjanje na tulce s paličicami, strgala iz valovite lepenke) in poleg prepevali.
Trgali so časopisni papir in poleg uporabljali posodice različnih velikosti  in »kuhali«.
Presenetil nas je tudi sneg,  ga vključili v igro,  ter opazovali kaj se dogaja s papirjem in snegom .
Preskušali smo se v rezanju s škarjami in za prvič nam je šlo kar dobro.
Z bosimi nogami so se preskušali v hoji  po čutni poti iz različnih vrst  papirja in spoznavali različno strukturo papirja.

 

Galerija>>

 
PES

3 letniki so se lotili podrobneje spoznatili psa, da bodo še lažje sodelovali v projektu Ambasadorji nasmeha. Tako so si izdelali vsak svoj povodec, ovratnico, uto v kateri bo spal in v vrtec prinesli vsak svojega plišastega psa.  Seznanjali so se z mimiko pasjega telesa, odtiskovali svoje roke in pasje tačke,  poiskali pasje igrišče v okolici vrtca, opazovali pse na sprehodih in iskali znake na katerih so narisani psi in si razložili kaj pomenijo ter se lotili agilitiya – pasjega poligona.

 

 

 
ČRKE

Porajajoča se pismenost je postopen in dolgotrajen proces, ki zajema večji del predšolskega obdobja in je prva stopnja v zgodnji pismenosti. Ker se je pri otrocih starih 4-5 začel kazati vse večji interes po spoznavanju črk in pisanju le teh, sta v mesecu januarju strokovna delavca, temu področju dala prednost. Otroci so skozi igro: spoznavali črke, v gibalnih minutkah izvajali gibalno glasovne vaje, iskali  besede na določen glas, brali piktograme, besede zlogovali ob ploskanju, iskali rime, naredili abecedo in jo opremili s slikami in portreti ter pisali kar tako.

 

 

 
MUCA COPATARICA

Mlajši otroci so ves mesec posvetili Muci copatarici. Pravljico so poslušali  in jo dnevno obnavljali s pomočjo ilustracij v igralnici.  Urili so se v sezuvanju in obuvanju copat in čevljev ter trudili z oblačenjem in slačenjem. V igralnici so iskali copate, ki jih je skrila Muca (orientacija v prostoru) in si pomagali drug drugemu (razvijanje socialnih veščin). V množici so iskali pare copat in jih pospravljali na police Muce Copatarice (zgodnja matematika in finomotorika). Z različnimi pretikankami so oponašali Mucino šivanje (razvijanje ročnih spretnosti), se šli igrarijo "Črni muc, kaj delaš?" (oponašanje gibanje mačke s celim telesom), gibali smo se v ritmih različnih ritmičnih inštrumentov in oponašali gibanje živali (zajec, žaba, lisica, medved …).

 

 
DRAMATIZACIJA BABICA ZIMA

Skupina 4 – 5 letnikov so se  pripravljali na  dramatizacijo pravljice Babica Zima. Za predstavo so potrebovali tudi kostume katere so začeli priparavljati kar sami.

 
RAZSTAVA

V enoti Zelena Jama se je odvijala otvoritev razstave na temo PRIJATELJSTVO. Razstave se je udeležil en oddele, kjer so se predstavili z rajalno igro. Po otvoritvi pa so si ogledali raszatavo katero so sestavljali izdelki otrok.

 

 

 
IZLET Z VLAKOM

Skupina 4-5 letnikov se je podala na prav poseben izlet. Tako so se podali do železniške postaje Ljubljana, kjer jim je eden izmed tamkajšnjih zaposlenih (očka od ene izmed deklice iz skupine) razkazal postajo, jih pospremil do vlaka in jim le tega tudi razkazal. Otroci so tako imeli možnost spoznati strojevodjo, kateri jim je z veseljem pokazal kako in kje se upravlja vlak. Za piko na i pa so se z vlakom odpeljali do Kamnika in nazaj.