promo
Dogodki
SLAVNOSTNA OTVORITEV ENOTE VRBA

14.11., ob 10. uri se je začela uradna otvoritev prenovljene enote Vrba vrtca Zelena jama. Prireditve so se udeležili župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković, podžupan Aleš Čerin, predstavnice Odseka za predšolsko vzgojo Mestne občine Ljubljana, ravnateljice ljubljanskih vrtcev, arhitekta Andrej Goljar in Jasna Vitežnik – Arhitektonika d.o.o., predstavniki izvajalcev del GP Jarše, predstavniki Sveta zavoda in Sveta staršev vrtca Zelena jama, predstavniki četrtne skupnosti Moste in glasila Zeleni Glas. Prireditev se je začela s Slovensko himno Zdravljico, ki so jo zapeli otroci in strokovne delavke. Nadaljevala se je z govorom ravnateljice vrtca Zelena jama Katarine Alič in govorom župana Zorana Jankovića. V programu, ki so ga pripravile strokovne delavke enot Vrba in Vejica, so s pesmijo in plesom nastopile tri skupine 5 -6 letnih otrok in ena skupina 3 – 4 letnih otrok. Prireditev je povezovala vzgojiteljica Nada Keber ob glasbeni spremljavi pomočnice vzgojiteljice Maje Jamnik. Otroci, župan in ravnateljica so ob koncu prireditve prerezali otvoritveni trak. Gostje so bili povabljeni na ogled vrtca.

 

 

 
TEDEN TRADICIONALNE SLOVENSKE HRANE

V večini skupi so v tem tednu spoznavali različno hrano, okuse, vonje, tipali so različne teksture, se pogovarjali o svojih občutkih, ugotavljali, kaj jim prija in kaj ne. Poskušali so prepoznavati in poimenovati okuse kot je kislo, sladko, slano.
Spoznavali so tudi različne kuhinjske pripomočke in se urili v različnih aktivnostih kot so raba noža... Pri vsem tem so opazovali kaj se dogaja s hrano in kaj iz tega nastane. Pomagali so si tudi z različnimi pravljicami in vse skupaj podoživljali tudi preko umetnosti. Rdeče zelje, ki so ga skušali narezati je puščalo rdeče sledi in tako so barvo, ki so jo dobili s kuhanjem zelja porabili za ustvarjanje. Na koncu pa so vso hrano, ki so si jo pripravili na takšne in drugačne načine tudi pojedli.

 

Galerija>>

 
TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Pomočnica ravnateljice Irena Skubic Grabner je na tradicionalni slovenski zajtrk povabila upokojene delavke enote Vrba in te so se z veseljem odzvale povabilu.

 
ČUTNA POT

Naredili smo si svojo čutno pot kar v naši igralnici. Najprej smo vse materiali pretipali s prsti nato pa smo se po poti podali še z bosimi nogami.

 

 
JESENSKE ŠPORTNE IGRE

Skupine 4-5 letnih otrok so za program Mali sonček na vrtčevskem igrišču izvedle jesenske športne igre. Operativni cilji so bili: Sproščeno izvajanje naravnih oblik gibanja: hoja, tek, lazenje, plazenje, skoki, poskoki; Spoznavanje   pomena sodelovanja v igralni skupini, medsebojne pomoči in športnega obnašanja; Gibalne dejavnosti za razvijanje akomodacije, rotacije, ravnotežja, finomotorike, miselne klasifikacije -program NTC.

 

Galerija>>

 
PREDSTAVITVENE URICE OBOGATITVENIH DEJAVNOSTI

V skupinah 4-5 let so potekale predstavitvene urice angleščine jezikovne šole BIP, plesnih iz plesne šole Plesna zvezda ter telovadba v izvedbi ABC športa.

 

 

 
PRVI SPREHOD

Otroci najmlajšega starostnega obdobja so odšli na svoj prvi sprehod po bližnji okolici vrtca,. Podali so se do mostu iz katerega so  opazovali reko Ljubljanico.

 

 
AMBASADORJI NASMEHA

Tokrat je v skupino 3 – 4 letnikov pritacal pes Lox, ki jim je pokazal nekaj trikcov, jih vse prevohal in na koncu tudi poziral za skupinsko fotografijo.

 
PRVI SNEG

Oblačno nebo in nizke temperature so postregle s prvim snegom. Čeprav ga je bilo zelo malo, je otrokom omogočil velike užitke na snegu. Nekateri pa so se znašli in si sneg prinesli kar v igralnico in se tako z mrzlim snegom igrali na toplem – seveda se jim je čudežno spremenil v vodo.

 

 
FINA MOTORIKA IN GRAFOMOTORIKA

V skupini otrok starih  3 – 4 let so v novembru veliko časa posvetili razvijanju fine motorike in grafomotorike. Skupaj z otroki so iskali različna pisala, preizkušali in opazovali njihove sledi, se po sledeh gibali, plesali, nanje postavljali različne drobne materiale, kot so perlice, orehi... S pincetami so poskušali v različne odprtine vstaviti fižol, riž, cofke... S kladivi in žeblji, so na plutaste podlage izdelovali slike.

 

 
MOJE DREVO

V skupini 4-5 letniko se je začel projekt moje drevo z namenom opazovanja in spoznavanja sprememb, ki se dogajajo z drevesom v različnih letnih časih. Drevesa so zaznavali s tipanjem z zavezanimi očmi in na igrišču jih je presenetil palček Poldi z darilom – knjigo Drevo Krištof. Sledilo je ustvarjanje v različnih tehnikah na temo drevo.

 

   

 
EKO PROJEKT: »HRANA OD LOKALNE PRIDELAVE DO KROŽNIKA ZA NAŠE ZDRAVJE«

Ker nam  ne sme biti več vseeno, kakšno hrano uživamo so se v oddelkih 4-5 letnikov odločili, da v letošnjem šolskem letu iz EKO programa izberejo projekt z naslovom »HRANA OD LOKALNE PRIDELAVE DO KROŽNIKA ZA NAŠE ZDRAVJE«, ki bo tudi nadgradnja njihovemu vrtičkanju. Za uvod so 22.11. 2018, obiskali kmetijo v Hrušici, kjer so dobili mleko. Po obisku so pripravili načrt kaj bi  naredili iz mleka in koga bi z izdelkom pogostili ter s tem obeležili tudi mednarodni dan strpnosti. V naslednjih dneh so eni kuhali puding, drugi vročo čokolado, pa naredili jogurt, sadne smutije in sadne jogurte. Skupine so se med seboj družile in se pogostile s svojimi dobrotami.